fredag 12 april 2013

Hurra!

Det verkar som om våren äntligen är på väg. Idag har det varit regnigt och vi hoppas att efter regn kommer sol....

Det är intensiva arbetsveckor i skolan för elever, lärare och även för mig. Det är ofta jag reflekterar kring hur mycket lärande som det sker på olika ställen varje dag i en skola. När jag följer de olika klassernas bloggar och läser vad som hänt varje vecka blir jag så glad. Vilka duktiga elever vi har! I åk 3 och 6 arbetas det intensivt med att genomföra de Nationella proven. Det tar mycket tid och kräver en hel del logistik för att få till allt. Det ska bli spännande att ta del av resultatet.

Mitt arbete består just nu bland annat av att förbereda hösten! En rektor lever tyvärr inte särskilt mycket i nuet utan nästan ett halvår framåt :-).

En sak vi är riktigt glada för är att vi till hösten kommer att kunna arbeta mer med digitala verktyg. Då får alla elever på Bureskolan tillgång till en lärplatta. Hurra! Vi har blivit utvalda att vara nästa område som får denna möjlighet.
Det test som genomförts på bla Villsadskolan är utvärderat och det har varit mycket positivt. Både vi och eleverna längtar tills det blir vår tur. Pedagogerna kommer att få sina plattor innan sommaren för att de ska kunna förbereda sig.
Vi kommer att återkomma med information när det närmar sig lite mer. Vi vet i dagsläget inte exakt när i höst de kommer till eleverna.

5 kommentarer:

  1. Hejsan!
    Jag tillhör dom föräldrarna som inte ropar hurra över lärplattorna. Så jag skulle vilja veta syftet med plattorna och hur dom skall användas. Hur har man utvärderat plattorna på Villstadskolan? Jag är positiv till att det finns några stycken i varje klass men väldigt skeptisk till att alla elever skall ha varsin egen.
    Mv Anna Hoff

    SvaraRadera
  2. Vad roligt med en kommentar!
    Jag förstår att digitala verktyg, där ibland lärplattor, väcker många frågor och kanske också farhågor.
    Den senaste tiden har det publicerats en del artiklar kring effekterna kring införandet av lärplattor i undervisningen. De visar på positiva effekter men understryker också vikten av att varje elev har tillgång till sin egen. Bifogar ett par läsvärda länkar. Jag ska också lägga upp några läsvärda bloggar i länklistan om någon vill läsa mer.
    Utvärderingen av testet på Villstadskolan och Isabergsskolan är utvärderat genom enkäter och intervjuer med elever och lärare, föräldrarna har haft möjlighet att komma med synpunkter.
    Lärplattorna är ett verktyg och kräver kompetenta pedagoger som vill fortsätta att utveckla undervisningen. Jag har nyligen varit på inspirationsdagar kring pedagogik med digitala verktyg. Möjligheterna är många men vi kommer att ta ett steg i taget.
    Vi kommer att ha ett föräldramöte i början av nästa läsår då vi kommer att berätta och informera mer. Välkommen att höra av dig om du vill diskutera mer innan dess.

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/elever-med-surfplattor-lar-sig-snabbare-att-skriva

    http://computersweden.idg.se/2.2683/1.502148/ipad-hojer-motivationen-i-skolan?mv=pass

    SvaraRadera
  3. Är också skeptiskt till lärplattor, vad händer vid ev skada av dom? Och hur mycket kommer barnen att få använda dom? Jag föredrar ju att barnen lär sig skriva och läsa med penna och bok. Sen hoppas jag att barnen inte har tillgång till dom på raster och dyl då jag tycker ungarna är nog lite ute och leker.
    Mvh Therese Simon och Tims mamma

    SvaraRadera
  4. Det finns redan mycket erfarenhet och kunskap att ta del av från dem som redan hunnit längre än vi kring digitala verktyg i skolan. Dessa erfarenheter visar på kreativitet, ökad motivation, positiva effekter för elever med läs- och skrivsvårigheter mm. Skolan är en del av samhället och där är datorer, surfplattor och internet självklarheter. Det måste det vara även i skolan. De frågor du har angående ev skador och hur eleverna ska få använda plattorna kommer vi att informera mer om till hösten. Här är en länk till en artikel från skolverkets hemsida: http://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning/omraden/it-i-skolan/reportage/2.6872

    SvaraRadera
  5. Jag vill bara förtydliga att jag tycker absolut att vi skall hänga med i utvecklingen men det finns vissa frågetecken. Varför är det så viktigt att alla har varsin egen och hur finasierar man det? Här hemma har vi en Ipad och endel konflikter om hur mycket den får användas. Det gäller även att man orkar vara konsekvent som förälder och begränsa skärmtiden om lärplattorna skall med hem.
    Jag ser fram emot höstensinformation.
    Mv. Anna Hoff

    SvaraRadera